Uutiskirje huhtikuu 2023

Vaikka luontoäiti säikäytti meidät pienellä takatalvellaan, saapui luoksemme lopulta lämpö ja kevät. Kevään huomaa luonnon lisäksi ihmisistä. Positiivisuus ja energisyys ovat huipussaan ja arjen kiireet eivät tunnukaan enää niin raskailta kuin vielä hetki sitten.

Kesää kohti mentäessä, BenuTreella olemme nauttineet uusista tapaamisista hautaustoimistojen kanssa. Tästä kartasta löydät lähimmän hautaustoimiston, joka tarjoaa uurniamme.

Muistopuiden toimitus

Muistopuut toimitetaan toukokuun alussa! Vaikka eteläisessä Suomessa maa on ehtinyt jo lämmetä sen verran että puita voisikin jo istuttaa, odotamme hetken vielä, jotta voimme toimittaa Muistopuita pohjoisempaakin Suomeen. Tulemme ensi viikolla laittamaan kaikille uurnan hankkineelle viestiä Muistopuun toimituksesta. Muistopuu toimitetaan istutusohjeiden kanssa, jotta istutus on helppoa. Tällä hetkellä Muistopuuksi voi valita Koivun, Kuusen tai Männyn.
 

Näiden suomalaisten upeiden puiden kunniaksi keräsimme muutaman mielenkiintoisen faktan jokaisesta puusta ja niiden istutuksesta:

Koivu

Vaikka havupuut ovat Suomessa enemmistö, on koivut joskus vallanneet Suomen maata. Jääkauden jälkeen hieskoivut valtasivat täysin metsämme ja melko pian joukkoon liittyi myös rauduskoivu. Koivu on kesäinen ja kaunis Muistopuu. Koivu kannattaa istuttaa valoisaan ja tilavaan paikkaan. Tilaa tulisi olla viereisiin puihin vähintään 2,5 metriä.

Kuusi

Suomen puulajeista vahvin selviytyjä sekä valloittaja on kuusi. Kuusi saattaa elää satakin vuotta hyvin varjoisassa paikassa odottaen, että muut puut siirtyvät valon ja tilan edestä pois. Vaikka kuusi ei yleisesti ottaen ole yhtä pitkäikäinen, vaikka mäntyyn verrattuna, löytyy poikkeuksiakin. Esim. maailman vanhin puu on Ruotsista löytynyt kuusi, jonka juuriston iäksi on arvioitu noin 8000 vuotta. Kuusi on sitkeä ja upea Muistopuu. Koska kuusi on selviytyjä, sopii sille hyvin monenlaiset kasvupaikat. Vahvan ja kookkaan kuusen saavuttaa kuitenkin parhaiten tilavalla ja aurinkoisella kasvupaikalla. Osittainen varjo ei ole kuuselle ollenkaan haitaksi.

Mänty

Honka, Mänty ja Petäjä ovat kaikki nimityksiä hyvin perinteikkäälle suomalaiselle puulle. Tämä Suomen vanhimmaksi kasvavien puiden joukkoon kuuluva jättiläinen voi elää satoja vuosia. Vanhin löydetty yksilö on syntynyt jo 1200-luvulla Sodankylässä. Mänty kestää hyvin karujakin olosuhteita ja vahvan juuristonsa vuoksi on todella myrskynkestävä. Mänty on pitkäikäinen ja arvokas Muistopuu. Mänty pärjää loistavasti monenlaisissa olosuhteissa, mutta parhaiten kuohkeassa ja runsasmultaisessa maaperässä. Taimi kannattaa istuttaa valoisaan ja tilavaan paikkaan, jotta taimella on tarvittava tila kasvaakseen suureksi ja kauniiksi puuksi. Istutuspaikassa tulisi myös muistaa ottaa huomioon männyn laaja ja syvä juuristo, joka vaatii tilaa kasvaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *