Puuhautaus maailmalla

Puuhautaus, jossa haudatun tuhkauurnan päälle istutetaan muistomerkiksi puu, on Suomessa vielä melko tuntematon. Luontoa kunnioittavana hautausvaihtoehtona puuhautausta on ollut saatavilla kuitenkin jo maailmalla pitkäänkin. Tahtoisimme esitellä eri maiden käytäntöjä puuhautauksen ympärillä ja myös vertailla niiden toimivuutta Suomessa.

Puuhautaus Japanissa

On vaikeaa arvioida mistä puuhautaus on alun perin kotoisin, mutta yksi pisimpään puuhautauksia toteuttaneista maista on Japani. Jumokuso 樹木葬 tarkoittaa suoraan käännettynä puuhautajaisia. Jumokusoa on tehty Japanissa jo 1990 luvulta saakka kahdella tapaa. Toinen on metsään perustettu hautausmaa, jossa istutetaan vainajan haudalle puu. Metsähautausmaalla pyritään säilyttämään metsän oma ekosysteemi ja luonnollinen kasvualusta puille. Yleisempi toteutus Jumokusolle on kuitenkin hautausmaalle tehty puuhautaus, jossa mahdollisesti usean vainajan tuhkat haudataan samaan hautaan ja päälle istutetaan upea kirsikkapuu. Nämä ovat Japanissa arvokkaita ja kauniita hautapaikkoja varsinkin, kun hautapaikoista on yleisestikin pulaa. Jumokuso-hautapaikka varataan hyvin ajoissa ennakkoon ja on myös yleistä, että samaan hautapakkaan haudattavat tapaavat ennakkoon ja tutustuvat toisiinsa.

Iso-Britannia

Toinen hyvin pitkään puuhautauksia tehnyt valtio on Iso-Britannia. Puuhautaus tunnetaan siellä paremmin nimellä luonnonhautaus eli englanniksi natural burial. Luonnonhautausmaita löytyy Iso-Britanniasta yli 270 ja moni näistä on toiminut jo hyvinkin pitkään. Luonnonhautaus kattaa kaikenlaisen hautauksen luontoon, tuli muistomerkiksi haudalle puu tai ei. Oleellista luonnonhautauksessa on palsamointiaineiden käyttämättömyys sekä hyvin ekologiset materiaalit hautauksessa. Vainajat haudataan lähinnä tuhkattuna, ekologisissa arkuissa tai ilman arkkua käärittynä kankaaseen. Yksi hyvä esimerkki puihin keskittyvästä luonnonhautausmaasta on Leafy Lane Woods (https://leafylanewoods.co.uk/), jonka etusivulla voit tutustua heidän hautausmaan karttaan. Heidän hautausmaansa koostuu useasta eri alueesta, joissa vaihtelevat puulajit, maasto sekä käyttötarkoitus. Joihinkin osiin aluetta haudataan olemassa olevien puiden juuriin ja toisessa alueessa taas istutetaan haudalle uusi puu.

KEski-Eurooppassa

Kolmantena ja viimeisenä esimerkkinä esittelemme Keski-Euroopassa yleistymässä olevan metsähautauksen. Esimerkiksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä metsähautaus, eli baumbestattung, on suosiota kasvattanut hautaustapa, jossa natural burialin tapaan haudataan joko olemassa olevan puun juurelle tai nuori puu istutetaan haudan päälle muistomerkiksi. Erona natural burialiin on, että vainaja haudataan lähes aina tuhkattuna, kun taas natural burialissa monesti ekologisessa arkussa. Metsähautausmaassa jokainen puu edustaa edesmennyttä elämää. Baumbestattung vastaa parhaiten sitä, miten mielestämme puuhautaus toimisi Suomessa.

Ekologisten arvojen myötä luontoon hautaaminen on kasvattanut paljon suosiota ympäri maailmaa. Ihmiset miettivät enemmän sitä, miten haluaisivat itse tulla haudatuksi ja monelle luonnollisin vaihtoehto on myös hyvin luonnonläheinen. Vaikka toimmekin tässä artikkelissa esille vain kolme maata, on puuhautausta käytetty hautausvaihtoehtona paljon muuallakin. Iso-Britannian kaltaisia luonnonhautausmaita löytyy muun muassa Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta sekä Uudesta Seelannista. Myös Euroopasta löytyy luonnonhautausmaita/metsähautausmaita useista eri maista. Tavoitteenamme on, että myös Suomi lisättäisiin tähän listaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *