Hautaus takaisin luontoon

Vainajien hautaamiseen ja jäähyväisten antoon on kautta aikojen liittynyt kulttuurillisia sekä uskonnollisia perinteitä. Surutyön teko ja vainajan kunnioitus tekevät hautajaisista tärkeän ja kauniin tapahtuman.

Suomi ja luontoon hautaaminen

Ennen kristinuskon saapumista hautaaminen oli Suomessa hyvin lähellä luontoa. Vainajia saatettiin haudata metsään sekä luoliin. Jos lähellä oli vesistöä, tapana oli lähettää vainaja viimeiselle matkalle mm. veneen kanssa. Hautauspalveluita ei siihen aikaan ollut saatavilla, joten oma osallistuminen hautausjärjestelyihin oli pakollista. Osallistuminen hautausjärjestelyihin oli myös oleellinen osa surutyön tekoa. Siihen aikaan suhtautuminen kuolemaankin oli nykyistä luonnollisempi, sillä kuolemaa kohtasi paljon enemmän ja henkilökohtaisemmin. Itse hautausmenot Suomen muinaisuskon aikaan olivat taiantäyteisiä juhlia. Hautajaisissa saatettiin viettää peijaisiakin. Vaikka kyse oli jäähyväisistä, juhlat olivat silti ilon ja kunnian täyteisiä.

Osallisutminen hautausmenoihin osa surutyötä

Kristinuskon saavuttua Suomeen maahan hautaaminen arkuissa yleistyi. Vaikka moni hautasi edelleen omille tonteilleen, oli hautausmenot kristillisen hillityt. Tässäkin korostui oma osallistuminen hautaukseen, sillä harvalla oli varaa hautauspalveluihin.

Oma osallistuminen hautausmenoihin on vähentynyt nykypäivään mennessä paljon. Luonnollisesti osa hautausjärjestelyistä kuuluu ammattilaisille hyvistäkin syistä, mutta täyden etäisyyden ottaminen läheisen menetyksestä ei ole myöskään hyväksi. Olemme saaneet positiivista palautetta Muistopuun istutuksesta, sillä moni kokee puun istuttamisen haudalle lohdullisena osana surutyötä. Kun yksi elämä päättyy, toinen aloittaa matkansa.

Jokaiselle omanlainen hautaus

Oli kyse sitten Muistopuun istutuksesta omalle pihalle, tuhkan sirottelusta mökkirannalle tai mistä tahansa muusta hautaukseen liittyvästä tekemisestä, oma osallistuminen tekee tilaisuudesta henkilökohtaisemman ja lohdullisemman. Vaikuttaa siltä, että juuri tällaiset henkilökohtaisemmat ja lohdulliset hautaustavat ovat yleistymässä. Uusien hautaustapojen yleistymisen myötä myös suhtautuminen kuolemaan voi muuttua. Suomessa onneksi hautauslainsäädäntö on hyvinkin vapaata muuhun Eurooppaan verrattuna. Monissa maissa ei saisi esimerkiksi haudata tuhkauurnaa minnekään muualle kuin hautausmaalle. Riippuen maasta, sirottulikin voi vaatia erikoisluvan. Pidetään yhdessä huolta siitä, että hautauskulttuurin suunta säilyisi samana. Tahdoit sitten perinteisemmän hautauksen arkussa hautausmaalle tai sitten täysin omanlaisen hautauksen keskelle luontoa, jokaisella tulisi olla oikeus juuri omanlaiseen hautaukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *